Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Vilafranca se suma als convenis amb empreses subministradores d’aigua per lluitar contra la pobresa energètica

Vilafranca se suma als convenis amb empreses subministradores d’aigua per lluitar contra la pobresa energètica

10 de novembre de 2016

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en representació de l’Agència Catalana de Consum (ACC), i el segon tinent d’alcalde de Vilafranca del Penedès i president del Consell d’Administració de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca (EMAVSA), Aureli Ruiz, han signat aquest matí un conveni per aplicar mesures per fer front a les necessitats de les famílies en situació de pobresa energètica.
 
Després de la signatura, el conseller ha recordat que aquest conveni s’afegeix  a tots els que la Generalitat està signant amb les companyies subministradores d’aigua per donar compliment a la llei 24/2015. “Ja cobrim a més de 3,5 milions d’abonats, el que representa donar resposta a més de 6,5 milions de persones d’arreu del país”, ha indicat Baiget. Per això, segons el titular d’Empresa i Coneixement, la formalització d’aquests acords són “un bon exemple de col•laboració pública en la lluita contra la pobresa energètica”.

El segon tinent d’alcalde de Vilafranca, de la seva banda, també ha destacat que la signatura d’avui “posa ordre i normalitza una situació” permetent que “les administracions treballin conjuntament” per lluitar contra la pobresa energètica. “És molt positiu donar un impuls als nostres esforços amb la col•laboració de la Generalitat”, ha reblat Ruiz.        

Aigües de Vilafranca se suma a les 17 empreses que ja han subscrit el conveni amb la Generalitat que són les següents: Agbar; Sorea; Anaigua; Comaigua; Gestaigua; Aigües de Sant Pere de Ribes; Aigua de Rigat; Aigües SVH; Aigües de Palamós; Aigües de Sabadell; Cassa, Aigües i Depuració; Aigües del Prat; Ematsa, Mina pública d’aigües de Terrassa, Aigües de Manresa i Gestió Integral d’Aigües de Catalunya.
 
Vilafranca ja disposa d’un fons social gestionat per l’empresa d’aigües amb un import anual de 69.223 euros per atendre les bonificacions de les tarifes i els ajuts al pagament del rebut de l’aigua en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. En aquest sentit, a data 30 de setembre de 2016 hi ha un total de 2.137 beneficiaris. 

El conveni recull mecanismes per evitar el tall de subministrament d’aigua potable a les persones amb situació de vulnerabilitat, a les que estan en tràmit de sol•licitud o assignació d’algun ajut o renda mínima i de les qualificades amb vulnerabilitat residencial.
 
Així mateix, EMAVSA flexibilitza el pagament de les factures de subministrament d’aigua atorgant ajornaments o el pagament a terminis de manera individualitzada a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica o d’exclusió residencial.
 
Per la seva part, l’Agència Catalana de Consum es compromet a donar suport, assessorament i la col•laboració necessària a Aigües de Vilafranca per complir la legislació vigent en matèria de consum i, especialment, pel que fa a la normativa de pobresa energètica.
 
D’acord amb aquest conveni, l’empresa també informaran anualment l’Agència Catalana del Consum (ACC) de quin ha estat l’abast de les mesures que hagi posat en marxa. Això permetrà que la Generalitat pugui, a més de garantir el compliment de la llei, incrementar i sistematitzar tota la informació per tal d’avaluar l’evolució de la pobresa energètica i elaborar les polítiques més adequades en cada moment.   Amb la signatura d’aquest conveni, la Generalitat prossegueix amb el desplegament de la Llei 24/2015.