Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Actes de la campanya

Exposició Som Gent de Profit^

L’exposició és itinerant i s’ha concebut a partir de dades impactants sobre el malbaratament alimentari a Catalunya. Està constituïda de 14 plafons i s’ha recreat un espai quotidià, proper a la gent, com la cuina d’una llar, d’una escola o d’un restaurant, on pot tenir lloc el malbaratament alimentari, amb els objectius de difondre el concepte del malbaratament alimentari, fomentar i promoure les bones pràctiques per evitar-lo i donar a conèixer algunes de les seves causes  i les seves conseqüències socials, ambientals i econòmiques.

L’exposició compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona i es podrà visitar del 5 al 23 de març a la sala d’exposicions de l’edifici de l’Enològica, c/ Cal Bolet, núm. 22. L’horari d’obertura al públic és de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.

El Servei Municipal de Consum de l’Ajuntament i el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf ofereixen visites guiades de l’exposició a l’alumnat de 3r. 4t. i 5è de Primària, amb la possibilitat d’assistir a uns tallers dinamitzats per dos personatges, l’Apro i la Fita, que engrescaran els participants a començar el taller. Per demanar informació sobre les visites concertades es pot contactar amb el Servei Municipal de Consum al telèfon 938920358 o a l’adreça de correu [email protected]

Per més informació es pot consultar el lloc web de la Campanya i l'agenda del web del servei de Consum.

Tallers de conserves i de cuina d’aprofitament als Mercats Municipals^

La major part del menjar que es llença a les llars catalanes correspon a aliments que s’han fet malbé abans de cuinar-los. També n’hi ha que són plats que no ens hem acabat i menjar preparat que ha anat directament a la brossa. Tenir menjar abundant a l’abast de la mà i de la butxaca comporta, sovint, que no n’apreciem el valor i que no el gestionem amb cura que cal per evitar desaprofitar-lo.

Una de les claus per evitar el malbaratament alimentari és aprofitar les sobres. Desem les restes dels àpats, per petites que siguin, i tinguem-les presents en els menús setmanals. Podem establir el dia de menjar sobres, en què cada comensal pugui triar quin plat s’acaba o en què s’aprofiti tot reunit en forma de truita, de croquetes,  de puré, de canelons o de samfaina.

El menjar massa madur tampoc està renyit amb la gastronomia. Pensem per exemple en el pa amb tomàquet

Cuinar amb sobres d’altres àpats és una invitació a fer servir la imaginació. Com que mai tenim el mateix tipus de restes, haurem d’enginyar-nos-les per donar-los sortida amb tot tipus de combinacions. Per donar-vos algunes idees, us convidem a assistir als tallers que portarem a terme als Mercats Municipals.

Tallers de conserves de fruites i hortalisses. A càrrec de M. Lluïsa Torres

  • Al Mercat de la Carn: 3 de maig de 2018 a les 18:30h
  • Al Mercat St. Salvador: dia 20 de març a les 18:30h

També t'oferim algunes receptes! Clica en aquest enllaç per descarregar-te el document pdf.

Tallers de cuina d’aprofitament. A càrrec de Gemma Riera

  • Al Mercat de la Carn: dia 22 de febrer a les 18:30h
  • Al Mercat St. Salvador:  dia 13 de març a les 18:30h 

També t'oferim algunes receptes! Clica en aquest enllaç per descarregar-te el document pdf.

Reportatge de Penedès TV Cuina d'aprofitament dels aliments

 

 

 

Punts informatius al mercats municipals, ^

El malbaratament alimentari és contituït de tots aquells aliments que desaprofitem i que encara tenen un valor com a recurs nutritiu per a les persones. Es refereix tant a totes aquelles restes de menjar cuinat que llencem, com al menjar que no hem pogut consumir, com al menjar que se’ns ha fet malbé o que ha caducat a la nevera o al rebost. Quan llencem menjar, estem llençant els recursos que hem destinat a la seva producció (sòl, aigua i energia) i estem contribuint de forma indirecta a l’increment d’emissions de CO2 a l’atmosfera. Quan desaprofitem menjar malbaratem els nostres diners, ja que cap aliment  pot ser considerat un residu.
El Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf instal·larà uns punts informatius als Municipals per tal d’explicar-vos una sèrie de mesures per integrar nous hàbits de consum que us permetran, a més d’evitar que el menjar es faci malbé, reduir els diners que hi destinem.

  • Al mercat dels dissabtes:  dies 24 de febrer i 10 de març, de 10 a 13h
  • Al Mercat St. Salvador: del 12 al 16 de febrer i del 5 al 9 de març, de 10 a 13h
  • Al mercat de la Carn: del 19 al 23 de febrer,  de 10 a 13h.