Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Dia Mundial de les Persones Consumidores

El 15 de març de l’any 1962, en John F. Kennedy, president dels EUA, va pronunciar un discurs davant el Congrés d'aquest país incidint en els drets dels consumidors. Anys més tard, el moviment consumidorista internacional va començar a celebrar cada 15 de març el Dia Mundial dels Drets del Consumidor per augmentar la consciència mundial sobre aquests drets, data que va quedar definitivament instaurada de forma oficial per l'ONU l'any 1983.

En relació amb aquesta efemèride, l'Assemblea General de la Xarxa Local de Consum, impulsada per la Diputació de Barcelona, va proposar l'any 2011 organitzar de manera periòdica una campanya comunicativa conjunta adreçada a la ciutadania per commemorar el Dia Mundial del Consumidor amb un lema unitari.

Dia Mundial del Consumidor: 15 de març de 2023^

El 15 de març se celebra el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors. La commemoració del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores d’enguany se centra, en fer possible que totes les persones puguin conèixer els seus drets com a persones consumidores amb l’objectiu d’evitar la discriminació en les relacions de consum. 

Serveis Públics Municipals de Consum a l’abast de tothom.
La informació, un dret fonamental de les persones consumidores.

El marc normatiu vigent atorga una sèrie de drets com a persones consumidores, entre els quals destaca el d’accessibilitat i no discriminació en les relacions de consum. Així, per exemple, quan contractem un viatge hem de saber que tenim dret a que l’empresa tingui en compte les nostres capacitats cognitives i a que s’hi adapti en cas de necessitat.

La campanya del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores incideix en la importància de que els materials de difusió que utilitzen els serveis públics municipals de consum siguin accessibles, facilitant que estiguin a l’abast de tothom. Per això la campanya utilitza sistemes de lectura fàcil i adapta les formes de comunicació a les necessitats dels col·lectius amb capacitats cognitives diverses.

Aquest camí comença amb el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidors i esdevé un eix vertebrador per als propers passos de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

 

Accessibilitat