Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Consells per no llençar aliments

 1. Planifica els teus àpats.
  Abans d’anar a comprar revisa el que tens a la nevera i al rebost. D’aquesta manera faràs una llista amb només allò que realment necessites.
   
 2. Estalvia
  Compra en quantitats adequades i vigila amb les ofertes. Moltes vegades acabem llençant allò que comprem perquè no ho hem consumit. Si és així, no et surt a compte.
   
 3. Compra amb proximitat.
  Sempre que puguis, tria productes locals i de temporada. La fruita i la verdura compra-la amb freqüència i en petites quantitats.
   
 4. Organitza’t
  Posa a la primera fila de la nevera, del congelador o del rebost aquells productes que caduquin o que es facin malbé més aviat.
   
 5. Ajusta la temperatura a la nevera
  Els aliments frescos es mantenen més temps si tenim la nevera entre 4 i 5 graus i el congelador a -18 graus.
   
 6. Respecta les indicacions de conservació
  A l’etiqueta trobaràs les indicacions de conservació i ús. Tria els aliments amb les dates de caducitat més llargues.
   
 7. Ajusta les racions
  Serveix-te el plat per la gana que tinguis i evitaràs tirar menjar. Tenir una bàscula a la cuina t’ajudarà a cuinar amb mesura.
   
 8. Aprofita les sobres
  Utilitza el menjar que et sobri per fer noves receptes o per congelar. El menjar no es llença, fem cuina d’aprofitament.
   
 9. Congela
  És millor que congelis el menjar cuinat i els aliments que no hagis de fer servir o que tinguin dates de caducitat properes, en proporcions individuals (són més adequades)
   
 10. Fes compostatge
  Fent recollida selectiva pots transformar les restes orgàniques de la cuina i del jardí en compost. Les restes orgàniques al cubell marró.
   
 11. Pensa-hi!
  Als restaurants i als àpats col·lectius demana la ració que s’ajusti a la teva gana i endu-te a casa el menjar que t’hagi sobrat.
   
 12. Entra al web www.somgentdeprofit.cat
  Hi trobaràs molts consells per aprofitar els aliments, així com una APP per a mòbils, receptes i una calculadora de racions.
Accessibilitat