Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Consells per no llençar aliments

  1. Planifica els teus àpats.
    Abans d’anar a comprar revisa el que tens a la nevera i al rebost. D’aquesta manera faràs una llista amb només allò que realment necessites.
     
  2. Estalvia
    Compra en quantitats adequades i vigila amb les ofertes. Moltes vegades acabem llençant allò que comprem perquè no ho hem consumit. Si és així, no et surt a compte.
     
  3. Compra amb proximitat.
    Sempre que puguis, tria productes locals i de temporada. La fruita i la verdura compra-la amb freqüència i en petites quantitats.
     
  4. Organitza’t
    Posa a la primera fila de la nevera, del congelador o del rebost aquells productes que caduquin o que es facin malbé més aviat.
     
  5. Ajusta la temperatura a la nevera
    Els aliments frescos es mantenen més temps si tenim la nevera entre 4 i 5 graus i el congelador a -18 graus.
     
  6. Respecta les indicacions de conservació
    A l’etiqueta trobaràs les indicacions de conservació i ús. Tria els aliments amb les dates de caducitat més llargues.
     
  7. Ajusta les racions
    Serveix-te el plat per la gana que tinguis i evitaràs tirar menjar. Tenir una bàscula a la cuina t’ajudarà a cuinar amb mesura.
     
  8. Aprofita les sobres
    Utilitza el menjar que et sobri per fer noves receptes o per congelar. El menjar no es llença, fem cuina d’aprofitament.
     
  9. Congela
    És millor que congelis el menjar cuinat i els aliments que no hagis de fer servir o que tinguin dates de caducitat properes, en proporcions individuals (són més adequades)
     
  10. Fes compostatge
    Fent recollida selectiva pots transformar les restes orgàniques de la cuina i del jardí en compost. Les restes orgàniques al cubell marró.
     
  11. Pensa-hi!
    Als restaurants i als àpats col·lectius demana la ració que s’ajusti a la teva gana i endu-te a casa el menjar que t’hagi sobrat.
     
  12. Entra al web www.somgentdeprofit.cat
    Hi trobaràs molts consells per aprofitar els aliments, així com una APP per a mòbils, receptes i una calculadora de racions.