- Planifica els teus àpats.
Abans d’anar a comprar revisa el que tens a la nevera i al rebost. D’aquesta manera faràs una llista amb només allò que realment necessites.
- Estalvia
Compra en quantitats adequades i vigila amb les ofertes. Moltes vegades acabem llençant allò que comprem perquè no ho hem consumit. Si és així, no et surt a compte.
- Compra amb proximitat.
Sempre que puguis, tria productes locals i de temporada. La fruita i la verdura compra-la amb freqüència i en petites quantitats.
- Organitza’t
Posa a la primera fila de la nevera, del congelador o del rebost aquells productes que caduquin o que es facin malbé més aviat.
- Ajusta la temperatura a la nevera
Els aliments frescos es mantenen més temps si tenim la nevera entre 4 i 5 graus i el congelador a -18 graus.
- Respecta les indicacions de conservació
A l’etiqueta trobaràs les indicacions de conservació i ús. Tria els aliments amb les dates de caducitat més llargues.
- Ajusta les racions
Serveix-te el plat per la gana que tinguis i evitaràs tirar menjar. Tenir una bàscula a la cuina t’ajudarà a cuinar amb mesura.
- Aprofita les sobres
Utilitza el menjar que et sobri per fer noves receptes o per congelar. El menjar no es llença, fem cuina d’aprofitament.
- Congela
És millor que congelis el menjar cuinat i els aliments que no hagis de fer servir o que tinguin dates de caducitat properes, en proporcions individuals (són més adequades)
- Fes compostatge
Fent recollida selectiva pots transformar les restes orgàniques de la cuina i del jardí en compost. Les restes orgàniques al cubell marró.
- Pensa-hi!
Als restaurants i als àpats col·lectius demana la ració que s’ajusti a la teva gana i endu-te a casa el menjar que t’hagi sobrat.
- Entra al web www.somgentdeprofit.cat
Hi trobaràs molts consells per aprofitar els aliments, així com una APP per a mòbils, receptes i una calculadora de racions.