Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Campanyes enganyoses dirigides als usuaris de llum i gas

23 de abril de 2019

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor –OMIC- de Vilafranca alerta a tots els usuaris de  llum i gas que aquestes darreres setmanes s’han rebut  queixes sobre una nova campanya que s’està portant a terme per part de comercials que passen pels domicilis per captar clients per a una comercialitzadora de serveis energètics, tot utilitzant mètodes enganyosos i poc respectuosos amb els drets de les persones consumidores. 

Segons denuncien els usuaris, els comercials passen per les cases “a porta freda”, sense haver concertat la visita prèviament, demanen que se’ls mostrin les factures de llum i/o gas, tot explicant alguna excusa enganyosa com que “s’estalviaran les penalitzacions del canvi de comptador” o que “pagaran els peatges a Barcelona en lloc de pagar-los a Madrid”... En realitat es tracta de convèncer l’usuari perquè formalitzi un nou contracte, amb la qual cosa, si s’accepta, es produeix un canvi de companyia comercialitzadora, sense que de vegades l’usuari en sigui del tot conscient. Això pot comportar un canvi de tarifa, la inclusió d’una permanència mínima obligatòria d’un any amb la nova companyia o la inclusió d’uns serveis de manteniment de les instal•lacions de llum i/o gas no sol•licitats.

Posteriorment, l’usuari rep una trucada telefònica de verificació en la qual ha d’acceptar expressament les noves condicions, però el comercial no deixa cap còpia escrita del contracte amb la informació obligatòria sobre la identificació de la nova companyia, el preu, el dret de desistiment, la permanència mínima obligatòria i les penalitzacions que s’apliquen si es dóna de baixa anticipadament el contracte.

L’OMIC fa les següents recomanacions a les persones que rebin visites de comercials al seu domicili:

  • Les comercialitzadores de llum o de gas natural no poden fer visites domiciliàries amb l'objectiu d'oferir publicitat dels seus serveis o de realitzar contractacions, excepte que ho hagueu demanat expressament i tampoc poden fer-vos ofertes per telèfon si no tenen el vostre consentiment previ. Si us trobeu en aquesta situació, podeu presentar una denuncia a l’OMIC.
  • Si rebeu trucades o visites inesperades perquè canvieu de subministrador, no us precipiteu a l'hora de contractar, compareu primer els preus i serveis amb altres companyies. Podeu consultar les diferents ofertes d’energia al web de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia:
    https://comparadorofertasenergia.cnmc.es/comparador/index.cfm?js=1&e=N
  • Reviseu les condicions del contracte i demaneu sempre còpia impresa del que signeu. 
  • No faciliteu el DNI, dades personals o bancàries, ni factures anteriors, si no n'esteu ben segurs.
  • Si contracteu per Internet, per telèfon o a domicili, guardeu una còpia de l’oferta i del contracte. Teniu 14 dies per anul•lar-lo. Per exercir el dret de desistiment, us heu d’adreçar al servei d’atenció al client de la companyia, per qualsevol canal habilitat (punt de servei, telèfon o correu electrònic) i heu de demanar el número de referència de la incidència.
  • En cas de desavinença amb l’empresa, truqueu al telèfon gratuït per a incidències i reclamacions i demaneu el número de referència corresponent, o bé presenteu la reclamació al punt de servei, demanant el full oficial de reclamació/denúncia. Si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta de l’empresa, o bé aquesta no és satisfactòria, contacteu amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, al telèfon 938920358 o al correu-e: [email protected]