Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

La Sindicatura de Greuges de Vilafranca fa 25 anys

25 de setembre de 2018

El Síndic de Greuges de Vilafranca, Jaume Rafecas, ha presentat aquest migdia els actes per commemorar els 25 anys de la Sindicatura de Greuges de la capital de l’Alt Penedès. “És important remarcar que la de Vilafranca va ser creada l’any 1993 i va ser la segona sindicatura de greuges municipal a Catalunya, després de la de Lleida. Aquest aniversari és una bona ocasió per fer un acte de difusió i explicar la feina que fa la sindicatura i que la ciutadania conegui la seva existència”, ha dit Rafecas, que no ha estalviat elogis a la seva predecessora, M. Glòria Valeri. “El més just hauria estat que fos ella que encapçalés aquests actes commemoratius, perquè ha estat a la sindicatura 16 anys i mig d’aquests 25, però em consta que feia temps que demanava el seu relleu. Li agraeixo la seva col•laboració en l’organització dels actes”, remarcava el síndic.
Els actes previstos començaran dimarts 9 d’octubre amb una tertúlia que s’ha anomenat “4X4. La Sindicatura de Vilafranca: 25 anys defensant els drets de la ciutadania” i que reunirà en una tertúlia els 4 síndics vius (el primer, Josep Giralt, va morir el 2001): Lourdes Sànchez, Josep Bricullé, M. Glòria Valeri i Jaume Rafecas, i els 4 alcaldes de Vilafranca d’aquest període: Joan Aguado, Marcel Esteve, Francisco Romero i Pere Regull. Aquesta tertúlia, que tindrà lloc a les 19,30h a l’auditori de VINSEUM, ha de servir, segons Rafecas, per “repassar anècdotes i vivències d’aquests 25 anys”. Aquest acte està oberta a tota la ciutadania.
Taller de formació del Fòrum de Síndics i ponència de Rafael Ribó
L’endemà dimecres 10 d’octubre, al matí, hi haurà un taller de formació, que girarà entorn de la comunicació, del FÒRUMSD que agrupa els síndics i defensors del ciutadà dels 40 municipis que disposen d’aquesta figura. El taller l’obrirà l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull i tindrà lloc a l’edifici de l’Enològica, adreçat als síndics i defensors del Fòrum. A continuació, hi haurà un dinar i una visita a les caves Guilera, de Lavern.
Finalment a la tarda es clouran els actes d’aniversari amb una ponència del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, a l’auditori de VINSEUM, amb el títol “Reptes actuals pels Drets Humans a Catalunya, “una conferència que pot ser molt interessant tenint en compte el context polític actual al nostre país”, ha apuntat Jaume Rafecas. Aquest acte, que comptarà amb les intervencions del mateix síndic vilafranquí, de Lluís Martínez, president del FÒRUMSD i síndic de Mollet del Vallès, i de Pere Regull, alcalde de Vilafranca, tindrà lloc a les 19,30h i també és obert a tota la ciutadania.