Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

15 de novembre, Dia Mundial sense Alcohol

14 de novembre de 2023

El 15 de novembre, data establerta per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), se celebra el Dia Mundial sense Alcohol, amb l’objectiu de conscienciar a les persones sobre les conseqüències que produeix el consum d’aquesta substància en el nostre organisme.

L’Equip d’Atenció Primària del Cap Vilafranca Nord, instal·larà un estand informatiu al mateix ambulatori, durant tot el dia, per tal d’informar i ajudar a les persones que s’hi acostin a valorar si el seu consum es considera de risc. El consum d’alcohol en petites quantitats produeix efectes gratificants i de plaer, però beure massa comporta riscos per a la salut i problemes socials.

L'alcohol és un tipus de droga que afecta el cervell i pot causar addicció. L'alcohol pot causar més de 200 malalties, lesions i altres problemes de salut diferents, com ara malalties del fetge, càncer i malalties del cor. Beure alcohol també pot provocar problemes de salut mental i addicció. A tot el món, 3 milions de morts cada any resulten del consum d'alcohol. Això representa el 5,3 % de totes les morts.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2021, la prevalença del consum de risc d’alcohol en la població de 15 anys i més és del 4,9% (7,7% els homes i 2,2% les dones).

Les persones més joves són les que tenen un percentatge de consum de risc d’alcohol més alt (7,2% de 15 a 44 anys). La prevalença disminueix a mesura que augmenta el grup d’edat.
A més, l’alcohol és la primera causa d’inicis de tractament per consum de substàncies psicoactives.

 

Què és beure massa?

Qualsevol consum d’alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives (físicament, psicològicament o socialment), a curt o llarg termini com, per exemple, beure per sobre dels límits de consum de risc calculats en unitats de beguda estàndard (UBE) que proposa l’Organització Mundial de la Salut;  quan la persona té problemes que es poden agreujar amb l’alcohol, siguin físics (hepatitis, gastritis, diabetis), psíquics (depressió, ansietat, falta de memòria) o socials (conflictes familiars, baix rendiment laboral) o bé quan es beu en circumstàncies en les quals està contraindicat (menors de 16 anys, embarassades o mares lactants, quan es condueix, es prenen certs medicaments, es fan treballs a certes alçàries o s’han de manejar eines o maquinària) .

Aquest acció s’organitza conjuntament amb l’ICS, el Servei de Prevenció de Drogues i Pantalles del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca, dins les accions del Pla Local de Drogues de Vilafranca.